Już za chwilę ostatni moment, żeby zrobić zakwas na żurek! Przepis jest tak prosty i tak mało wymagający, że naprawdę szkoda by było wykorzystywać sklepowe substytuty lub co gorsza zrobić żurek z paczki. Niedługo przepis i na sam żurek :)
Składniki:
szklanka mąki żytniej
szklanka ciepłej, przegotowanej wody
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
Przygotowanie:
Litrowy słoik wyparzyć.
Mąkę wsypać do słoika, zalać wodą i porządnie wymieszać, tak by nie było grudek.
Ząbki czosnku obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do słoika z resztą przypraw, zamieszać łyżką.
Słoik nakryć gazikiem (lub ewentualnie ręcznikiem papierowym) i zawiązać gumką.
Odstawić w ciemne miejsce na 3-5 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz