czwartek, 12 marca 2015

Grzybowe risotto na białym winie

Przepyszne i bardzo aromatyczne risotto o lekko kremowej konsystencji. Przepis pochodzi z książki "Dieta Italiana". 




Składniki:
20g suszonych borowików
200g brązowych pieczarek
1 cebula
259g ryżu długoziarnistego
500 ml bulionu warzywnego
100 ml wina białego wytrawnego
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki masła
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, tymianek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Borowiki moczyć minimum pół godziny.
Na odrobinie oliwy podsmażyć w rondlu pokrojoną drobno cebulę.
Po chwili dodać obrane i pokrojone pieczarki i pokrojone na mniejsze kawałki borowiki.
Dodać ryż, aby się odrobinę uprażył, cały czas mieszać.
Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Dodać wino, poczekać ok 2 minuty, aż alkohol odparuje.
Powoli dolewać bulion małymi porcjami- tak, aby każda porcja zdążyła być 'wypita' przez ryż.
Kiedy cały bulion zostanie wchłonięty, zdjąć rondel z ognia i dodać maso, energicznie przy tym mieszając.
Dodać parmezan i jeszcze raz całość wymieszać.
Posypać pietruszką przy podawaniu.

Buon appetito!








Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz