Zdjęcie robione na szybko przed podaniem, wybaczcie jakość...
Składniki (na 12 muffinek):
1 szklanka mąki orkiszowej typ 700
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
150g maślanki
300g owoców (maliny, jagody, porzeczki itp)
pół łyżki soku z cytryny
3 łyżki masła
3 łyżki stewii
+
250g ricotty
tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka syropu z brązowego ryżu (lub innego zamiennika cukru
odrobina miąższu z wanilii
Przygotowanie:
W jednej misce zmieszać mąkę, stewię i proszek do pieczenia.
Masło roztopić, ostudzić.
Przygotowanie:
W jednej misce zmieszać mąkę, stewię i proszek do pieczenia.
Masło roztopić, ostudzić.
Jajka, maślankę, sok z cytryny i przestudzone masło wymieszać w drugiej misce.
Połączyć składniki z obu misek, wymieszać łyżką.
Dodać owoce, zamieszać łyżką.
Nakładać do formy do muffinek, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Połączyć składniki z obu misek, wymieszać łyżką.
Dodać owoce, zamieszać łyżką.
Nakładać do formy do muffinek, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Krem:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę,zdjąć z ognia, dodać ricottę i wanilię z syropem, wymieszać.
Krem schłodzić, później ozdabiać muffinki.
Wygląda pysznie. A gdzie można dostać tanio, dobre foremki do muffinek?
OdpowiedzUsuń