Często, kiedy częstuję kogoś jakimś zdrowym smakołykiem, to już przed spróbowaniem słyszę niepochlebne opinie. Jestem pewna, że gdy położę je na stole i nic nie powiem, nikt się nie zorientuje, że są z kaszy i każdy będzie prosił o więcej. ;) Są naprawdę pyszne. Chyba nic więcej pisać nie trzeba.
Składniki (na ok 30 sztuk):
100g kaszy jaglanej
1 szklanka mleka roślinnego
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki syropu z brązowego ryżu (można użyć stewii, ksylitolu, miodu, syropu daktylowego)
pół filiżanki orzechów laskowych (obranych)
wiórki kokosowe do obtaczania
Przygotowanie:
Kaszę wysypać na sitko, przepłukać wrzątkiem, później zimną wodą (aby pozbyć się goryczki).
Do garnuszka wsypać kaszę i wlać mleko, gotować.
Dodać kakao i syrop, cały czas mieszać, szczególnie pod koniec, gdy kasza 'wypije' całe mleko.
Kiedy w garnku pozostanie już tylko kasza, zdjąć go z palnika i odstawić do ostygnięcia na ok 20 minut.
Orzechy drobno posiekać lub całkowicie zmielić na mąkę (ja wybrałam tę drugą opcję).
Do ostudzonej masy dodać orzechy. Formować kulki (wielkości pralinek rafaello) i obtaczać je w wiórkach kokosowych.
Gotowe pralinki schłodzić w lodówce.
przepyszne małe słodkości!
OdpowiedzUsuńto moje pierwsze pralinki i jestem zachwycona!
Usuńświetne są! z jaglanej można zrobić chyba wszystko :) kiedyś takie trufelki właśnie na śniadanie jadłam :)
OdpowiedzUsuńprzy okazji - śliczna miseczka! :)
Haha dziękuję! wyhaczylam jakiś czas temu w tkk maxie :)
UsuńWstyd sie przyznac, ale chyba jeszcze z kasza jaglana nigdy w zyciu nie mialam do czynienia...
OdpowiedzUsuńA w wersji czekoladowej? Hmmm...
Widze, ze chyba czas najwyzszy na eksperymentowanie!
:)
Milo, ze znalazlas czas na udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Zdecydowanie czas najwyższy! Nadaje się dosłownie do wszystkiego :)
UsuńZdrowo i pysznie :D
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, w najbliższej wolnej chwili muszę zrobić! :)
OdpowiedzUsuń