Było już kilka jarmużowych dań, ale zupa nigdy się nie pojawiła. Postanowiłyśmy nadrobić zaległości i oto jest- pyszna i sycąca zupa, idealna na chłodne dni. :)
Składniki:
bulion warzywny- 2 litry
250g jarmużu
200g białej fasoli (ugotowanej)
kawałek sera lazur
sól morska
pieprz ziołowy
bazylia
1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Liście jarmużu umyć, usunąć łodygi ze środka, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do bulionu, gotować.
Gdy liście zmiękną, odłożyć połowę z nich. Resztę zupy (warzywa z bulionu i liście jarmużu) zblendować i później wrzucić wcześniej odłożone liście. Dodać również fasolę.
Całość doprawić wg uznania solą, pieprzem, bazylią. Zetrzeć kawałek sera na tarce, zamieszać.
Smacznego. :)
ale musiała być ciekawa w smaku! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html