niedziela, 1 lutego 2015

Zupa z jarmużu i fasoli z serem lazur

Było już kilka jarmużowych  dań, ale zupa nigdy się nie pojawiła. Postanowiłyśmy nadrobić zaległości i oto jest- pyszna i sycąca zupa, idealna na chłodne dni. :)




Składniki:
bulion warzywny- 2 litry
250g jarmużu
200g białej fasoli (ugotowanej)
kawałek sera lazur
sól morska
pieprz ziołowy
bazylia
1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:
Liście jarmużu umyć, usunąć łodygi ze środka, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do bulionu, gotować.
Gdy liście zmiękną, odłożyć połowę z nich. Resztę zupy (warzywa z bulionu i liście jarmużu) zblendować i później wrzucić wcześniej odłożone liście. Dodać również fasolę.
Całość doprawić wg uznania solą, pieprzem, bazylią. Zetrzeć kawałek sera na tarce, zamieszać.

Smacznego. :)

Zimowy Obiad

1 komentarz:

  1. ale musiała być ciekawa w smaku! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń