Frittata to pyszne i pożywne śniadanie, można przyrządzić ją na milion sposobów. Jako, że jarmuż zajmuje nam pół lodówki (co chyba widać po ostatnich wpisach), to dodałyśmy go i do włoskiego omletu. :) Smacznego!
Składniki:
3 jaja
3 łyżki mleka
100g jarmużu
100g pieczarek (obranych)
kawałek sera feta
1 cebulka
sól morska, pieprz
ulubione zioła
odrobina oliwy
Przygotowanie:
Jarmuż umyć i pozbawić łodyżek, pokroić liście na mniejsze kawałki i wrzucić na rozgrzaną patelnię na odrobinę oliwy.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i wrzucić na patelnię, mieszać.
W misce rozbełtać jajko z mlekiem, całość wbić na patelnię (zalać jarmuż, pieczarki i cebulę).
Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Przykryć i smażyć ok 5 minut ( aż białko się zetnie).
Chwilę przed końcem smażenia posypać pokrojonym w kosteczkę serem feta.
jakie apetyczne i sycące, na lunch idealne :)
OdpowiedzUsuńPycha! Odpuściłam sobie fetę i dodałam jeszcze pomidorki koktajlowe:)
OdpowiedzUsuńto największa zaleta tego dania- można tam wrzucić niemal wszystko :)
Usuń