poniedziałek, 7 lipca 2014

Bezglutenowe placki z kalarepy i ziaren

Bardzo prosty przepis na zdrowe placki, które dobrze smakują na ciepło i na zimno.
Świetnie komponują się z różnego rodzaju sałatkami.:)


Składniki:
kalarepa
2 łyżki łuskanego słonecznika
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki siemienia lnianego
5 łyżek mąki ryżowej
jajko
łyżka oleju do smażenia
sól, pieprz, kolendra

Przygotowanie:
Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Rozgrzać olej na patelni i smażyć placki z obydwóch stron aż się zarumienią.




4 komentarze:

  1. Placuszki chrupiące, pyszne i syte. Tyle, że zamiast maki ryżowej /której nie mogę jeść ze względu na wysoki indeks glikemiczny/ dała orkiszową. Trochę za gęste wyszło /nie wiedziałam jakie proporcje mąki ryżowej do orkiszowej/ i tak były super! Teraz zrobię wersją placków ziemniaczanych, na które mam nieziemski apetyt z kalarepy. Tylko dodam zamiast ziaren i kolendry cebulkę :)
    Wasz blog super! Czerpię stąd inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszymy, życzymy duuużo zdrowia i smacznych posiłków. :)

      Usuń
  2. a kalarepa w tym przepisie to taka zwykła mała? bo ja mam taką z odmiany gigant i jest dużo dużo większa niż przeciętna i nie wiem teraz jakie proporcje przyjąć :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, nasza z pewnością była standardowych rozmiarów, zatem możesz użyć połowę giganta :D

      Usuń