niedziela, 13 lipca 2014

Sałatka z bobem, fetą, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami

Sezon na bób trwa, więc korzystajmy! Bób jest bardzo zdrowy, o czym możecie przeczytać tutaj. Sałatkę szczerze polecam, bo smakowała nawet osobom, które nie przepadają za bobem ;) Świetny dodatek do dań z grilla!


Składniki:
bób 500g
pół puszki czerwonej fasoli
kilka liści sałaty
opakowanie serka feta 200g
5-7 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
pęczek szczypiorku
sól morska ziołowa, pieprz

Przygotowanie:
Bób opłukać, wrzucić do zimnej wody i zagotować, po czym gotować na średnim ogniu ok. 3-4 minuty (wówczas bób będzie lekko twardawy i chrupiący). Odstawić do ostygnięcia i obrać z łupinek.
Fasolę czerwoną opłukać na sitku.
Sałatę porwać na mniejsze kawałki.
Serek feta pokroić w kostkę.
Suszone pomidory pokroić na małe kawałki.
Pęczek szczypiorku posiekać - ja dla wygody robię to nożyczkami ;)

Wszystkie składniki wymieszać, polać 2-3 łyżkami oleju (zalewą z pomidorów suszonych), doprawić do smaku solą i pieprzem.


3 komentarze:

  1. Podoba mi się ta sałatka, ma sezonowy bób i ser feta, który naprawdę bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zrobiłam ,wygląda super i tak też smakuje ...

    OdpowiedzUsuń