Składniki:
bób 500g
pół puszki czerwonej fasoli
kilka liści sałaty
opakowanie serka feta 200g
5-7 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
pęczek szczypiorku
sól morska ziołowa, pieprz
Przygotowanie:
Bób opłukać, wrzucić do zimnej wody i zagotować, po czym gotować na średnim ogniu ok. 3-4 minuty (wówczas bób będzie lekko twardawy i chrupiący). Odstawić do ostygnięcia i obrać z łupinek.
Fasolę czerwoną opłukać na sitku.
Sałatę porwać na mniejsze kawałki.
Serek feta pokroić w kostkę.
Suszone pomidory pokroić na małe kawałki.
Pęczek szczypiorku posiekać - ja dla wygody robię to nożyczkami ;)
Wszystkie składniki wymieszać, polać 2-3 łyżkami oleju (zalewą z pomidorów suszonych), doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podoba mi się ta sałatka, ma sezonowy bób i ser feta, który naprawdę bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam ,wygląda super i tak też smakuje ...
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowała :)
Usuń