Składniki (forma do tarty 30cm):
Spód:- 200 g zmielonej kaszy jaglanej (mąki jaglanej)
- pół kostki masła
- 1/3 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki zimnej wody
- 1 czubata łyżka ksylitolu/ brązowego cukru/ innego słodzika
- pół kostki masła
- 1/3 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki zimnej wody
- 1 czubata łyżka ksylitolu/ brązowego cukru/ innego słodzika
Nadzienie:
400g agrestu
3 łyżki ksylitolu/ brązowego cukru/ innego zamiennika
Beza:
3 białka
1/3 szklanki ksylitolu/ brązowego cukru
Dodatkowo:
100g agrestu na wierzch ciasta
Przygotowanie:
Zmieloną kaszę jaglaną wymieszać w misce z masłem, solą, wodą i ksylitolem (lub innym zamiennikiem białego cukru). Ciasto zagnieść, najlepiej rękoma, zawinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na pół godziny.
Agrest pokroić na połówki, włożyć do miseczki, zasypać 3 łyżkami ksylitolu i zamieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i umieścić w formie do tarty. Ja osobiście nie użyłam wałka i rozprowadziłam je ręcznie. Należy wyłożyć ciastem spód i boki formy. Widelcem zrobić kilkanaście dziurek na spodzie, wstawić do piekarnika na 10 min, temp. 180 stopni.
Ciasto wyjąć z piekarnika, na spodzie rozprowadzić agrest z ksylitolem.
Z jajek ubić sztywną pianę, stopniowo dodawać ksylitolu.
Gotową pianą nakryć ciasto, wstawić do piekarnika na 25 minut.
Pod koniec pieczenia uchylić piekarnik i ułożyć na wierzchu ciasta pozostałe owoce agrestu.
Uwaga: Użyłam formy do tarty o średnicy 30 cm, jednak lepsza byłaby mniejsza forma :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz