Dzisiaj propozycja dla wielbicieli brokuła! My nimi z pewnością jesteśmy :) Brokuły, jak wszystkie zielone warzywa są bardzo zdrowe. Są bogatym źródłem witamin i niskokaloryczne, więc możemy się nimi zajadać do woli ;)
Składniki (porcja na 2-3 osoby):
pół brokuła ok. 250g (można użyć też mrożonki)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
5 orzechów włoskich
5 listków świeżej bazylii
1 łyżeczka sosu sojowego
4 jajka
ok. 400g ziemniaków
4-5 plasterków pomidora
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie, ale nie do całkowitej miękkości. Po przestudzeniu pokroić w grube plasterki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Można użyć wcześniej ugotowanych ziemniaków np. z poprzedniego dnia jeśli za dużo nam się ugotowało ;)
2. Brokuła umyć i ugotować w wodzie lub na parze (można nawet lekko rozgotować). Odstawić do przestudzenia.
3. Cebulę pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć razem na patelni na odrobinie oleju, aż się całość ładnie zarumieni. Pod koniec smażenia dodać posiekane orzechy włoskie i podsmażać jeszcze ok. 1 minuty cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.
5. Ostudzonego brokuła zblendować na gładką masę. Dodać zawartość patelni, posiekaną bazylię, sos sojowy, sól i pieprz do smaku (ilości nie podaję bo każdy przyprawia wg siebie). Następnie do brokułowej masy wrzucić 4 jajka i dokładnie energicznie wymieszać. Całość wlać do naczynia żaroodpornego tak aby masa jajeczna przykryła ziemniaki. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora.
6. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku w 200st. C przez ok. 25 min. (wierzch powinien być twardy).
7. Podawać krojąc w trójkąty.
zapiekanka przed włożeniem do piekarnika |
jest pyszna a do tego super smakuje!
OdpowiedzUsuń