czwartek, 10 lipca 2014

Polędwica w sosie kurkowo-cukiniowym

Dziś propozycja dla fanów kurek :) Jak to zwykle bywa u nas w domu, przedstawiamy danie w dwóch wersjach - mięsnej z polędwicą wieprzową oraz wegetariańskiej (widocznej na ostatnim zdjęciu). Sos idealnie smakuje z kaszą jęczmienną lub gryczaną :)
















Składniki: 
polędwica wieprzowa
500g kurek
1 mała cukinia
1 cebula
sól morska ziołowa, pieprz
śmietana 12% - 1 łyżka
olej do smażenia

1. Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Przyprawić solą morską ziołową i pieprzem. Mięso podsmażyć na patelni, aż się ładnie zarumieni, po czym podlać wodą i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Odstawić.
2. Kurki umyć, cukinię pokroić w talarki, cebulę w kostkę.
3. Na drugiej patelni zeszklić cebulkę, po czym dodać kurki i cukinię. Podlać 1/4 szkl. wody i dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż wszystkie składniki będę miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać 1 łyżkę śmietanki.
4. Połączyć składniki z obu patelni i sos gotowy :)

W wersji wegetariańskiej pomijamy pkt. 1






wersja wegetariańska


Cukinia 2014

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystko co z kurkami :) a z cukinią jeszcze ich nie łączyłam ;) mam nadzieję, że uzbieram trochę w weekend i będę kombinować :D

    OdpowiedzUsuń