sobota, 5 lipca 2014

Muffinki z lawendą i malinami na maślance

Po lawendowych ciasteczkach czas na coś nowego! Uznałam, że maliny idealnie będą pasować i nie myliłam się. To moje pierwsze muffinki na maślance ... i na pewno nie ostatnie. :)



Składniki (na 12 muffinek):
1 szklanka mąki orkiszowej typ 700
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
150g maślanki
300g malin
pół łyżki soku z cytryny
1 łyżka świeżej lawendy (lub 1.5 suszonej)
3 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:
W jednej misce zmieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Masło roztopić, ostudzić. 
Jajka, maślankę, sok z cytryny i przestudzone masło wymieszać w drugiej misce.
Połączyć składniki z obu misek, wymieszać łyżką.
Dodać maliny i lawendę, zamieszać łyżką.
Nakładać do formy do muffinek, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz