sobota, 21 września 2013

Ciasteczka z lawendą

Lawenda uspokaja, ma działania relaksujące, łagodzi migrenę, pomaga również przy zmęczeniu psychicznym.
Pierwszy raz użyłam lawendę w kuchni i jestem zachwycona! Na pewno dodam tego cuda jeszcze do niejednej potrawy:) Oryginalny przepis znalazłam na pewnym blogu, jednak nieco zmodyfikowałam sam przepis jak i wykonanie.


Składniki ( na ok. 15 ciastek):
1.5 szklanki mąki orkiszowej
3 łyżki skrobi kukurydzianej
1 żółtko jajka
3 łyżki wody
1 łyżka stewii w proszku
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
2 łyżki świeżych kwiatów lawendy (lub 1 suszonych)

Przygotowanie:
Olej rozpuścić, ostudzić.
Wszystkie składniki wymieszać, dodać 3 łyżki wody zagnieść.
Rozwałkować, wycinać kółka szklanką.
Piec w temperaturze 170 st przez 10-12 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz