Pyszny słodki i niemalże wegański obiad (sos czosnkowy zawiera mleczne produkty, ale myślę, że każdy weganin będzie wiedział jak je zastąpić:) ). Zrobiłam to danie dla czterech osób... i sporo jeszcze zostało na dokładkę. :) Sosu akurat specjalnie zrobiłam w nadmiarze, żeby wykorzystać go potem jako dip do domowych nachos, więc myślę, że do samego dania spokojnie wystarczy pół ricotty i połowa jogurtu.
Składniki:
1kg buraków (ok 8 buraków)
7 średnich marchewek
sezam (8 łyżek + do panierowania)
otręby żytnie- 6 łyżek
mąka (ja użyłam orkiszowej)- 4 łyżki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
1 łyżka masła
majeranek, rozmaryn
sól himalajska, pieprz
1 opakowanie ricotty (250g)
1 ząbek czosnku
1 jogurt naturalny (mały)
Przygotowanie:
Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w wodzie z rozmarynem i majerankiem przez około pół godziny.
Marchew obrać i gotować w drugim garnku, po ugotowaniu odcedzić i odstawić.
Cebulę drobno pokroić.
Ugotowane buraki odcedzić i włożyć do miski (nie wyrzucamy majeranku i rozmarynu- jeśli przypadkiem to się stanie, dodać do miski z burakami nowe zioła), zblendować.
Dodać cebulę, sezam, otręby i mąkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy formować kulki i obtaczać w sezamie, smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron (uwaga, sezam szybko się przypala).
Najpierw usmażyć jednego na próbę- jeśli bezie się rozwalać, to dodać do masy trochę więcej mąki i otrębów. Można też dodać jajko, jeśli nie zależy nam, żeby danie było wegańskie.
Marchewkę zblendować/ podusić, dodać masło, odrobinę soli i wymieszać.
Rozgnieciony ząbek czosnku wymieszać z ricottą i jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Nasza propozycja podania widoczna jest na zdjęciach. :)
pyszne kotleciki, uwielbiam buraczki zatem to danie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńZ sezamem i marchewką komponują się idealnie, istna słodycz :)
Usuń