Składniki:
2 średnie buraki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 torebka ryżu (u mnie 125g ryżu długoziarnistego)
1 szklanka bulionu warzywnego
4 średnie liście jarmużu
100 ml czerwonego wina wytrawnego
olej z rozmarynem (przepis tutaj)
rozmaryn, majeranek
sól himalajska, pieprz
Przygotowanie:
Ugotować szklankę bulionu warzywnego (przepis tutaj).
Buraki obrać i pokroić w paski.
Cebulę i czosnek drobno pokroić.
W rondelku rozgrzać olej, wrzucić buraki, cebulę i czosnek.
Smażyć przez ok 3 minuty,dodać ryż i dalej smażyć.
Na środku garnka rozsunąć łyżką ryż, tak aby powstała dziura i wlać tam wino.
Dodać sól, pieprz, majeranek i rozmaryn.
Kiedy ryż 'wypije' całe wino, dodać pół szklanki bulionu, kiedy ryż 'wypije' dodać resztę.
Przykryć pokrywką.
Gotować, aż ryż będzie miękki.
Po tym czasie na wierch garnka ułożyć wcześniej umyty, pozbawiony łodygi i poszarpany jarmuż. Zmniejszyć ogień. Jarmuż zmięknie pod wpływem ciepła dania, a będąc na górze nie zabarwi się na czerwono. Po kilku minutach (kiedy liście jarmużu będą ugotowane) zdjąć garnek z palnika, całość wymieszać.
Gotowe:)
świetne risotto!
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
UsuńGenialne! Przepyszne, na pewno zagości często na moim stole :) Połączenie buraków i jarmużu <3
OdpowiedzUsuńDzięki takim komentarzom chce nam się spędzać godziny w kuchni :)
Usuń