poniedziałek, 10 listopada 2014

Zapiekanka ryżowa z dynią i ciecierzycą

Ostatnio sporo dyni, no ale trzeba sezon na nią dobrze wykorzystać. :) Dziś ryżowa zapiekanka, a w niej istny miszmasz przyprawowy ! Ze świeżych ziół miałam tylko bazylię, resztę dodałam suszoną, ale jeśli macie inne zioła to koniecznie je dodajcie.:)





Składniki:
100g dyni
240g ciecierzycy konserwowej
1 woreczek naturalnego ryżu (100g)
2 łyżki kaparów
390g pomidorów krojonych (z kartonika)
1 cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy: rozmaryn, pieprz, sól morska, oregano, chilli
świeża bazylia
1/2 szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie:
Ugotować ryż,
Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na łyżce oliwy w garnku. Dynię obrać ze skóry, pozbawić pestek i miąższu i pokroić na kawałki, dorzucić do cebuli. Czosnek obrać i drobno posiekać, cieciorkę odcedzić i to wszystko wrzucić do garnka.
Dorzucić woreczek ryżu, dodać pomidory, doprawić przyprawami i dodać pokrojone liście bazylii.
Do garnka dodać pół szklanki bulionu warzywnego, wymieszać, chwilę gotować.
Zawartość garnka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 10 minut (170 stopni, termoobieg).


2 komentarze: