Składniki:
5 średnich liści jarmużu
1 mała cebula
kilka orzechów- ja wybrałam migdały
1 łyżka nasion chia
1 łyżka gęstego jogurtu (opcjonalnie)
1 łyżeczka octu jabłkowego (można zastąpić sokiem z cytryny)
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
sól morska, pieprz
+
garść dowolnego makaronu (ja używam miarki do makaronu- świetny gadżet!)
Przygotowanie:
Liście jarmużu umyć, osuszyć i pozbawić łodyg.
Cebulkę bardzo drobno posiekać, tak samo orzechy.
Jarmuż zblendować, dodać olej, ocet.
Dodać migdały, cebulę, nasiona chia, jogurt,
doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Gotowe pesto wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem.
Smacznego :)
bardzo ciekawy przepis na pesto, a najbardziej podoba mi się dodatek chia :)
OdpowiedzUsuńOstatnio mam zajawkę na chia, wiec będę gościć w przepisach ;)
UsuńA ja właśnie dzisiaj nie miałam kompletnie pomysłu na jarmuż. Dobrze że jeszcze trochę mi zostało, bo uwielbiam pesto więc i takiego z jarmużu jestem bardzo ciekawa :D
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz, to polecam dodać chili :)
UsuńUwielbiam jarmuż, choć odkryłam go stosunkowo niedawno. Takie pesto bardzo mi się podoba. Chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńNa blogu pojawił się już nowy przepis z jarmużem;)
OdpowiedzUsuń