Sezon na dynię dobiega końca, więc podajemy jeszcze jedną propozycję wykorzystania tego cudownego warzywa! :D
Składniki na ciasto:
szklanka mleka sojowego
szklanka wody
szklanka mąki orkiszowej
łyżka siemienia lnianego
3 łyżki gorącej wody
olej do smażenia
Składniki na farsz;
800g dyni
mała cebulka
2 ząbki czosnku
5 pomidorów suszonych
łyżka oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto- siemię lniane zmielić w młynku, zalać 3 łyżkami gorącej wody, wymieszać i poczekać aż zgęstnieje.
Do miski wsypać mąkę, wlać mleko i wodę, siemię lniane i wszystko razem zmiksować na gładką masę.
Rozgrzać trochę oleju na patelni, usmażyć naleśniki.
Farsz- dynię pokroić na kawałki, rozłożyć na papierze do pieczenia albo folii aluminiowej, polać odrobiną oliwy i piec przez 20 minut w temp. 180 stopni.
Na patelni rozgrzać olej, zeszkić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać dynię i rozdrobnić ją np. za pomocą widelca. Następnie dodać pokrojone suszone pomidory, przyprawy i wymieszać.
Naleśniki posmarować farszem, zawinąć i... smacznego! :)
Dynia jest wspaniała.Tak jak w tym przepisie można ją również wykorzystać by podać z naleśnikami co jest dobrym pomysłem.Pozdrawiam i zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńTeż dynię uwielbiamy, wetkniemy ją praktycznie wszędzie:)
Usuńdziś smażę wegańskie naleśniki i chętnie zjadłabym też z tak smacznym wytrawnym nadzieniem jak to :)
OdpowiedzUsuńczekamy na rezultaty!:)
Usuń