piątek, 21 listopada 2014

Wegańskie naleśniki z dynią

Sezon na dynię dobiega końca, więc podajemy jeszcze jedną propozycję wykorzystania tego cudownego warzywa! :D 


Składniki na ciasto: 
szklanka mleka sojowego
szklanka wody
szklanka mąki orkiszowej
łyżka siemienia lnianego
3 łyżki gorącej wody
olej do smażenia

Składniki na farsz;
800g dyni
mała cebulka
2 ząbki czosnku
5 pomidorów suszonych
łyżka oleju
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ciasto- siemię lniane zmielić w młynku, zalać 3 łyżkami gorącej wody, wymieszać i poczekać aż zgęstnieje.
Do miski wsypać mąkę, wlać mleko i wodę, siemię lniane i wszystko razem zmiksować na gładką masę.
Rozgrzać trochę oleju na patelni, usmażyć naleśniki.

Farsz- dynię pokroić na kawałki, rozłożyć na papierze do pieczenia albo folii aluminiowej, polać odrobiną oliwy i piec przez 20 minut w temp. 180 stopni.

Na patelni rozgrzać olej, zeszkić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodać dynię i rozdrobnić ją np. za pomocą widelca. Następnie dodać pokrojone suszone pomidory, przyprawy i wymieszać.

Naleśniki posmarować farszem, zawinąć i... smacznego! :)



Placuszki i racuszki Wspomagam odporność

4 komentarze:

  1. Dynia jest wspaniała.Tak jak w tym przepisie można ją również wykorzystać by podać z naleśnikami co jest dobrym pomysłem.Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też dynię uwielbiamy, wetkniemy ją praktycznie wszędzie:)

      Usuń
  2. dziś smażę wegańskie naleśniki i chętnie zjadłabym też z tak smacznym wytrawnym nadzieniem jak to :)

    OdpowiedzUsuń