Składniki:
1 kg buraków
3 l wody
pęczek włoszczyzny
suszone owoce- śliwki, morele, jabłka
łyżeczka octu jabłkowego
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
pieprz, sól morska, jarzynka
Przygotowanie:
Warzywa obrać, umyć, zalać wodą, doprawić solą i jarzynką, dodać łyżeczkę octu jabłkowego i gotować do miękkości na małym ogniu.
Odcedzić wywar i dodać do niego suszone owoce. Gotować jeszcze przez 20 minut.
Najlepiej smakuje na 2 dzień.
Ciekawe, takiego barszczu nie znałam. Muszę zrobić! Owoce podaje się razem? Jakieś inne dodatki?
OdpowiedzUsuńW zależności jak kto lubi. Można podawać z owocami a można czystą zupę,to trochę tak jak z kompotem - niektórzy zjadają owocu, a niektórzy je zostawiają :)
Usuń