poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pasta z buraków i fasoli

 Jutro Wigilia, barszcz już ugotowany, tylko co zrobić z tą stertą buraków? Oto propozycja na pyszną pastę, która może być smacznym dodatkiem do ryby, mięsa czy dań wegetariańskich. Świetnie smakuje również na kanapce:) Pomysł na pastę znalazłam na tym blogu













Składniki:
3 czubate szklanki białej fasoli
5 dużych buraków
ząbek czosnku
4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 3 kulki pieprzu (to wszystko zmielić razem)
sól morska

Przygotowanie:
Fasolę namoczyć (najlepiej na noc).
Wodę z fasoli odlać i zastąpić świeżą, gotować aż ziarna zmiękną (ok 40 minut), pod koniec dodać szczyptę soli morskiej.
Buraki obrać i ugotować (ja użyłam tych z barszczu).
Fasolę zblednować/ zmiksować, w osobnym naczyniu zblendować/ zmiksować buraki (wtedy wszystko będzie dokładniej rozdrobnione).
Fasolę wymieszać z burakami, dodać zmielone przyprawy i posiekany drobno czosnek.
Schłodzić w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz