Zamiast ryby użyłam marynowane tofu, ale jeśli komuś odpowiada jego naturalny smak to marynowanie może sobie odpuścić.
Składniki na marynowane tofu:
Ser tofu 190g
3 ząbki czosnku
200 ml dobrego oleju
przyprawy- kulki pieprzu, papryczka chili, oregano, bazylia
Składniki na farsz:
2 średnie marchewki
średnia pietruszka
średnia cebula
0,5 szklanki wody
1 łyżka oleju
liść laurowy
przyprawy- sól morska, pieprz, ziele angielskie
3 łyżki przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Marynujemy tofu- pokroić je w plasterki, włożyć do słoika wraz z obranymi ząbkami czosnku i przyprawami. Zalać olejem, słoik zakręcić i pozostawić w lodówce najlepiej na kilka dni.
Przygotowujemy farsz- warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni i podsmażyć warzywa. Następnie dodać wodę, przyprawy, przecier i dusić pod przykryciem ok. 20 min.
Plasterki tofu pokryć farszem, schłodzić w lodówce... i smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz