wtorek, 17 grudnia 2013

Wegańskie pierogi z ciasta cynamonowego z suszonymi figami

Dzisiaj kolejne pierogi, tym razem coś dla miłośników cynamonowych smaków :)
Suszone figi są doskonałym źródłem wapnia, witaminy B6, fosforu, magnezu, żelaza, manganu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, zapobiegają zaparciom, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zalecane są osobom chorym na nadciśnienie tętnicze ze względu na zawartość potasu oraz na anemię, ze względu na wysoką zawartość żelaza.























Składniki (20-25 sztuk):
suszone figi 100g

CIASTO:
125g mąki orkiszowej typ 700
0.25 szklanki letniej wody
szczypta soli
1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:
Figi namoczyć w ciepłej wodzie, pokroić na drobne kawałki.
Mąkę wymieszać z wodą. Dodać łyżkę cynamonu. Jeśli ciasto będzie zbyt mokre dodać mąki.
Zagnieść ciasto.
Następnie ciasto rozwałkować, wycinać kółka szklanką, nakładać figi, zamykać.
Łyżeczką zrobić wzorki na brzegu.
Gotować 8-10 minut.



2 komentarze:

  1. Super! Daaaawno nie jadłam pierogów na słodko, w koło ruskie, teraz bliżej świąt z kapustą i grzybami.

    OdpowiedzUsuń
  2. staramy się przełamać stereotypy i na święta chcemy też zrobić te słodkie ;)

    OdpowiedzUsuń