czwartek, 12 grudnia 2013

Orkiszowe muffinki marchewkowe

Ciasto marchewkowe już kiedyś pojawiło się na blogu, dziś wersja "muffinkowa" z minimalnymi zmianami w składzie :)





Składniki (12szt.):
Ciasto:
2/3 szklanki mąki orkiszowej typ 700
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli morskiej miałkiej
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka roztrzepane
½ szklanki posiekanych drobno migdałów (lub zmielonych w blenderze)
½ szklanki słonecznika
½ szklanki musu jabłkowego (z ok. 2-3 jabłek)
1 szklanka startej marchewki
½ łyżeczki imbiru w proszku lub 1 łyżeczka świeżego (startego)

Przygotowanie:
1. Mus jabłkowy: 
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z odrobiną gotującej się wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Nadmiar wody należy odparować. Mus pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Ciasto 
W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier trzcinowy, sól, proszek, sodę, migdały, słonecznik, przyprawy.
W drugiej misce roztrzepujemy jajka i łączymy z olejem.
Łączymy zawartość obu misek, dodajemy startą marchewkę,  mus i mieszamy całość łyżką.

Ciasto wykładamy do formy na muffinki (12 szt.) pieczemy w 175 stopniach ok. 30-40 minut (do suchego patyczka). Muffinki wyjmujemy po ostygnięciu.


1 komentarz: