Składniki (12szt.):
Ciasto:
2/3 szklanki mąki orkiszowej typ 7001/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli morskiej miałkiej
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka roztrzepane
½ szklanki posiekanych drobno migdałów (lub zmielonych w blenderze)
½ szklanki słonecznika
½ szklanki musu jabłkowego (z ok. 2-3 jabłek)
1 szklanka startej marchewki
½ łyżeczki imbiru w proszku lub 1 łyżeczka świeżego (startego)
Przygotowanie:
1. Mus jabłkowy:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z odrobiną gotującej się wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Nadmiar wody należy odparować. Mus pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Ciasto
2. Ciasto
W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę,
cukier trzcinowy, sól, proszek, sodę, migdały, słonecznik, przyprawy.
W drugiej misce roztrzepujemy jajka i łączymy
z olejem.
Łączymy zawartość obu misek, dodajemy startą
marchewkę, mus i mieszamy całość łyżką.
uwielbiam takie muffinki! ;)
OdpowiedzUsuń