Składniki:
0,5 kg dorsza
4 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1/2 średniego selera
1 średnia cebula
3/4 szklanki wody
sól morska
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu (zmielić razem)
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyka ketchupu (przepis)
Przygotowanie:
Rybę umyć, osolić, owinąć w folię i piec w piekarniku przez 20 minut w 180'.
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
Wszystko podsmażyć na patelni, dodać wodę i przyprawy przecier pomidorowy oraz ketchup.
Po przykryciem dusić ok 20 minut.Ostudzoną rybę ułożyć w naczyniu/ na talerzu i przykryć warzywami. Schłodzić w lodówce.
Jak dla mnie idealna rybka świąteczna - bo właśnie bez zbędnej grubej paniery. Eh żeby tak wszyscy domownicy chcieli jeść na święta to byłoby komu robić ;p
OdpowiedzUsuńzawsze można liczyć na to, że pod warzywami nie zauważą braku panierki ;)
Usuń