Składniki:
0,5 kostki masła
6 łyżek syropu z agawy (lub syropu daktylowego,miodu)
4 łyżki karobu (lub ekologicznego kakao)
0,5 szklanki mleka roślinnego (lub wody)
5 jajek
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka zmielonych orzechów włoskich
200g suszonych owoców (śliwki, morele, żurawina)
Przygotowanie:
W garnuszku rozpuścić masło, dodać mleko, syrop z agawy, karob i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
Jajka miksować dodając stopniowo ostudzoną masę czekoladową, mąkę i poszek do pieczenia.
Bakalie pokroić na mniejsze kawałki lub wrzucić na kilka sekund do blendera, dodać do ciasta wraz z orzechami i dokładnie wymieszać.
Piec ok.40 min w temperaturze 140'
Polewa (opcjonalnie):
Składniki:
łyżka wody
2 łyżki syropu z agawy
4 łyżki poppingu z amarantusa
Przygotowanie:
Wszystko razem wymieszać i rozprowadzić na cieście ok. 10 minut przed końcem pieczenia.
Jestem zdecydowanie za takimi zdrowymi wypiekami świątecznymi :))
OdpowiedzUsuń