Składniki:
4 szklanki mąki orkiszowej
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 szklanka mleka
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
4 łyżki oleju kokosowego
2 jajka
2 jabłka
1 gruszka
Przygotowanie:
Dwie łyżki oleju kokosowego rozpuścić i ostudzić.
Gruszkę i jedno jabłko pokroić w kostkę, drugie jabłko pokroić na plasterki.
W jednej misce wymieszać mąkę, sodę i skórkę pomarańczy i cukier, a w drugiej mokre składniki, mleko, sok, olej i jajko.
Zawartość obydwu misek połączyć, dodać jabłko i gruszkę i dokładnie wymieszać.
Ciasto nakładać do formy (ja użyłam tartownicy), na wierzchu ułożyć plasterki jabłka i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto nakładać do formy (ja użyłam tartownicy), na wierzchu ułożyć plasterki jabłka i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
pyszna kompozycja ;)
OdpowiedzUsuńAh ale ja dawno nie jadłam takiego ciacha :(
OdpowiedzUsuńW opisie pisze: "w drugiej mokre składniki, czyli syrop, miód...", a na liście składników nie ma o tym mowy. Mogę prosić o uściślenie
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę! błąd już naprawiony, przepraszamy za nieścisłości :))
Usuń