Składniki:
Składniki na ciasto (ok 50 uszek):
125g mąki orkiszowej typ 700
0.25 szklanki letniej wody
szczypta soli
0.25 szklanki letniej wody
szczypta soli
Składniki na farsz:
0,5 kg pieczarek
1 duża cebula
sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki zetrzeć na tarce na grubym oczku.
Cebulę drobno pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju razem z pieczarkami.
Odstawić.
Z mąki i wody zagnieść ciasto, dodać odrobinę soli.
Ciasto rozwałkować i wycinać literatką kółka, nakładać farsz i zawijać (kółko złożyć na pół, połączyć i na końcu skleić ze sobą rogi).
Gotować ok 5 minut (aż wypłyną na wierzch).
sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki zetrzeć na tarce na grubym oczku.
Cebulę drobno pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju razem z pieczarkami.
Odstawić.
Z mąki i wody zagnieść ciasto, dodać odrobinę soli.
Ciasto rozwałkować i wycinać literatką kółka, nakładać farsz i zawijać (kółko złożyć na pół, połączyć i na końcu skleić ze sobą rogi).
Gotować ok 5 minut (aż wypłyną na wierzch).
Z chęcią zamieniłabym te tradycyjne uszka na takie orkiszowe :))
OdpowiedzUsuńWesołych i najsmaczniejszych z dotychczasowych Świąt Bożego Narodzenia ;) :*
Dziękujemy i wzajemnie! Kwartet przesyła najsmaczniejsze życzenia :)
Usuń