poniedziałek, 23 grudnia 2013

Orkiszowe uszka wigilijne

Uszka to obowiązkowy dodatek do barszczu. Żeby móc podjadać je cały rok, proponuję podwoić lub nawet potroić tę porcję i zamrozić na później :)



Składniki:
Składniki na ciasto (ok 50 uszek):
125g mąki orkiszowej typ 700
0.25 szklanki letniej wody
szczypta soli

Składniki na farsz:
0,5 kg pieczarek
1 duża cebula
sól morska, pieprz

Przygotowanie:
Pieczarki zetrzeć na tarce na grubym oczku.
Cebulę drobno pokroić w kostkę i podsmażyć na  łyżce oleju razem z pieczarkami.
Odstawić.

Z mąki i wody zagnieść ciasto, dodać odrobinę soli.
Ciasto rozwałkować i wycinać literatką kółka, nakładać farsz i zawijać (kółko złożyć na pół, połączyć i na końcu skleić ze sobą rogi).
Gotować ok 5 minut (aż wypłyną na wierzch).

2 komentarze:

  1. Z chęcią zamieniłabym te tradycyjne uszka na takie orkiszowe :))

    Wesołych i najsmaczniejszych z dotychczasowych Świąt Bożego Narodzenia ;) :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i wzajemnie! Kwartet przesyła najsmaczniejsze życzenia :)

      Usuń