czwartek, 10 października 2013

Orkiszowe pierogi ze szpinakiem

Pierogi robiłam pierwszy raz, więc ich kształt nie jest idealny, jednak w smaku są rewelacyjne! Przygotowałam dwa farsze: szpinak z suszonymi pomidorami, szpinak z fetą.
Dziękuję za pomoc w przygotowaniu wiernej fance zdrowej żywności, która zawsze przekaże trochę inspiracji ;)


























Składniki (ok 50 pierogów):
CIASTO:
250g mąki orkiszowej typ 700
0.5 szklanki letniej wody
szczypta soli
1-2 łyżki szpinaku (w zależności od tego, jaki kolor chcemy uzyskać, można dać więcej)

FARSZ:
225g mrożonego szpinaku
4 suszone pomidory
ząbek czosnku

FARSZ 2:
225g mrożonego szpinaku
1/3 kostki sera feta
ząbek czosnku

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z wodą, dodać szpinak. Jeśli ciasto będzie zbyt mokre dodać mąki.
Dodać 1-2 łyżki szpinaku, zagnieść ciasto.
Następnie ciasto rozwałkować, wycinać kółka szklanką, nakładać farsz, zamykać.
Łyżeczką zrobić wzorki na brzegu.
Gotować 8-10 minut.







8 komentarzy:

  1. ojej, nie mam mobilizacji do pierogów, niech mi ktoś ulepi, najlepiej jakiś miły kawaler! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proponuję lepić razem z miłym kawalerem, w dwójkę idzie o wiele szybciej:)

      Usuń
  2. szpinak w farszu i w cieście... super!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak szpinakowe nadzienie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo proszę o dodanie linku lub banera akcji Nakarm Cukrzyka Jesienią.

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy można użyć zwykłej mąki pszennej w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można. my używamy orkiszowej, ze względu na zdrowie. :)

      Usuń