Tak jak obiecałam, dzisiaj kolejny przepis na Halloweenową przekąskę. Tym razem dla mięsożernych ;) Mięso przygotowujemy tak jak do tradycyjnych kotletów mielonych. Ja dodałam jeszcze do mięsa marchewkę, bo są wówczas bardziej soczyste, tym bardziej, że pieczemy je w piekarniku. Dekoracja widoczna jest na zdjęciach i nie wymaga wielkich zdolności manualnych. Na przyjęciu Halloweenowym na pewno dzieci chętniej zjedzą taką mumię niż tradycyjnego kotleta! Dorośli chyba też ;)
Składniki (ok. 12-13szt.)
Mięso:
500g chudego mięsa mielonego z szynki/indyka/kurczaka
1 mała marchewka
1 mała cebula
3 łyżki otrębów (mogą być orkiszowe, żytnie, owsiane, pszenne)
1 jajko
1 płaska łyżeczka jarzynki z solą morską
pieprz
plus:
ok. 12-13 drewnianych patyczków średniej długości (takich do szaszłyków)
ok. 12-13 dużych plastrów żółtego sera
drobno starta marchewka do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mięso:
1. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę bardzo
drobno kroimy (ja dla ułatwienia użyłam do tego blendera).
2. Wszystkie składniki połączyć w dużej misce drewnianą łyżką albo
ręcznie. Doprawić jarzynką i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
3. Z gotowej masy "mięsnej" uformować w rękach podłużne kształty (widoczne na zdj.) i wbić patyczki dość głęboko.
4. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200st. przez ok. 20-30 minut (w połowie czasu przewrócić na drugą stronę), aż się ładnie zarumienią. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Mumie:
1. Ser żółty kroimy na długie paseczki i owijamy każdy kawałek mięsa w sposób widoczny na zdj. Oczy zrobiłam przy użyciu gęstego jogurtu naturalnego, można użyć czegokolwiek, np. masła, ketchupu, itd.
2. Przekąska świetnie smakuje na zimno, ale można też na chwilkę zapiec w piekarniku lub podgrzać w mikrofali (ale pamiętajmy, że wówczas ser się roztopi).
Aby przekąski lepiej się prezentowały na talerzu, można je ułożyć np. na startej marchewce.
Aby przekąski lepiej się prezentowały na talerzu, można je ułożyć np. na startej marchewce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz