niedziela, 27 października 2013

Mięsne mumie na Halloween

Tak jak obiecałam, dzisiaj kolejny przepis na Halloweenową przekąskę. Tym razem dla mięsożernych ;) Mięso przygotowujemy tak jak do tradycyjnych kotletów mielonych. Ja dodałam jeszcze do mięsa marchewkę, bo są wówczas bardziej soczyste, tym bardziej, że pieczemy je w piekarniku. Dekoracja widoczna jest na zdjęciach i nie wymaga wielkich zdolności manualnych. Na przyjęciu Halloweenowym na pewno dzieci chętniej zjedzą taką mumię niż tradycyjnego kotleta! Dorośli chyba też ;)



Składniki (ok. 12-13szt.)
Mięso:
500g chudego mięsa mielonego z szynki/indyka/kurczaka
1 mała marchewka
1 mała cebula
3 łyżki otrębów (mogą być orkiszowe, żytnie, owsiane, pszenne)
1 jajko
1 płaska łyżeczka jarzynki z solą morską
pieprz

plus:
ok. 12-13 drewnianych patyczków średniej długości (takich do szaszłyków)
ok. 12-13 dużych plastrów żółtego sera
drobno starta marchewka do dekoracji (opcjonalnie)


Przygotowanie:
Mięso:
1. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę bardzo drobno kroimy (ja dla ułatwienia użyłam do tego blendera).
2. Wszystkie składniki połączyć w dużej misce drewnianą łyżką albo ręcznie. Doprawić jarzynką i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
3. Z gotowej masy "mięsnej"  uformować w rękach podłużne kształty (widoczne na zdj.) i wbić patyczki dość głęboko. 
4. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200st. przez ok. 20-30 minut (w połowie czasu przewrócić na drugą stronę), aż się ładnie zarumienią. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Mumie:
1. Ser żółty kroimy na długie paseczki i owijamy każdy kawałek mięsa w sposób widoczny na zdj. Oczy zrobiłam przy użyciu gęstego jogurtu naturalnego, można użyć czegokolwiek, np. masła, ketchupu, itd.
2. Przekąska świetnie smakuje na zimno, ale można też na chwilkę zapiec w piekarniku lub podgrzać w mikrofali (ale pamiętajmy, że wówczas ser się roztopi).

Aby przekąski lepiej się prezentowały na talerzu, można je ułożyć np. na startej marchewce.


Halloween!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz