wtorek, 15 października 2013

Pasta z dyni i soczewicy

Soczewica zawiera dużo białka, dlatego polecana jest nie tylko weganom i wegetarianom, ale także sportowcom i osobom aktywnym fizycznie. Ma niski indeks glikemiczny, w związku z czym powinna gościć na stołach cukrzyków. Dzieciom serwowana powinna być ze względu na zawartość żelaza. Poza tym te małe ziarenka są źródłem wapnia, fosforu, karotenu i witamin.
Prezentowana poniżej pasta nadaje się znakomicie jako smarowidło do chleba lub dodatek do dań. :)








Składniki:
500g dyni
pół szklanki soczewicy brązowej (nieugotowanej)
szklanka wody
mała cebulka
ząbek czosnku
sól morska, pieprz, curry

Przygotowanie:
Soczewicę zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu do miękkości (ok.20-30minut). Odcedzić, przestudzić i zblendować.
Dynię obrać, pokroić w kostkę, wrzucić  na patelnię i podlać odrobiną wody. Dusić kilka minut, aż dynia zrobi się miękka. Dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do zmiksowanej soczewicy dodać dynię, doprawić i wymieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz