Ketchup... uwielbiany przez dzieci, ale nie tylko, bo znam osoby, które zalewają ketchupem co tylko można ;) Niestety często te ze sklepowych półek zawierają mnóstwo cukru, ocet spirytusowy, skrobię modyfikowaną kukurydzianą, sztuczne aromaty i konserwanty. Dzisiaj przepis na domowy i zdrowy ketchup o delikatnym, słodkawym smaku. Idealny dla diabetyków i dzieci. Jak ktoś woli pikantny ketchup, to można dodać innych przypraw, np. ostrej papryki lub papryczkę chili.
Podaję od razu wersję z pasteryzacją na zimę - warto nałożyć go w małe słoiczki, bo po otwarciu należy go przechowywać w lodówce tylko kilka dni.
Składniki (na ok. 750ml ketchupu)
2 kg pomidorów
½ kg jabłek
¾ szklanki pokrojonej w plastry cebuli
niecałe pół szklanki ksylitolu (lub innego zamiennika cukru w odpowiednich proporcjach)
1/3 szklanki octu jabłkowego
½ łyżeczki pieprzu mielonego
½ łyżki papryki czerwonej słodkiej
6 ziaren ziela angielskiego (roztartych w moździerzu lub zmielonych w młynku do kawy)
2 łyżeczki soli morskiej miałkiej
Przygotowanie:
1. Pomidory umyć i wyciąć zielone szypułki (nie obierać ze skórki). Jabłka umyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić w plasterki. Wrzucamy wszystko do dużego garnka i gotujemy do miękkości (można nawet trochę rozgotować).
1. Pomidory umyć i wyciąć zielone szypułki (nie obierać ze skórki). Jabłka umyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić w plasterki. Wrzucamy wszystko do dużego garnka i gotujemy do miękkości (można nawet trochę rozgotować).
2. Po przestudzeniu, zmiksować (blenderem/robotem kuchennym) na gładkie puree. Masę przelać z powrotem do garnka przez sitko o bardzo drobnych oczkach (na sitku powinny zostać tylko pestki z pomidorów).
3. Dodać wszystkie pozostałe składniki, zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu, aż odparuje woda i masa stanie się gęsta (ok. 30 min.).
Taki ketchup gotowy jest do spożycia. Jeżeli nie robimy zapasów na zimę, to należy przechowywać go w lodówce, ale wytrzyma tylko kilka dni.
Pasteryzacja (jeżeli chcemy zrobić zapas na zimę)
Gotowy ketchup nakładać do szklanych słoiczków/butelek i mocno zakręcić. Na dno szerokiego garnka włożyć kawałek bawełnianej ściereczki lub ręcznik kuchenny. Ustawić na nim słoiczki, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoiczków i nakryć szczelnie pokrywką. Od momentu zagotowania, gotować ok. 20 min. Słoiczki wyciągnąć z garnka, ostudzić i odłożyć w chłodne miejsce.
Bardzo proszę o dodanie linku lub banera akcji Nakarm Cukrzyka Jesienią
OdpowiedzUsuń