wtorek, 22 października 2013

Cynamonowe jabłka zapiekane na budyniu z poppingiem amarantusowym

Dzisiejsza propozycja to bezglutenowy deser budyniowy na ciepło :) Pycha!




Składniki:
Budyń:
½ litra mleka (ja użyłam ryżowego)
1 żółtko
3 lekko czubate łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka syropu klonowego albo z agawy
1 płaska łyżeczka masła (w wersji bezlaktozowej można zastąpić np. migdałowym)

kilka plastrów jabłka
sok z cytryny
cynamon
popping z amarantusa - ok. 3 łyżki

Przygotowanie:
1. Przygotować budyń:
Z pół litra mleka odlewamy połowę szklanki, resztę grzejemy z syropem i masłem. Do odlanego mleka dodajemy żółtko, skrobię i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy na gotujące się mleko. Zmniejszamy ogień, energicznie mieszamy, aż do uzyskania gęstego budyniu. Budyń wylewamy na naczynie żaroodporne średniej wielkości.
2. Jabłko kroimy na cieniutkie plasterki, wycinamy środek i skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Na budyń układamy plastry jabłka, posypujemy cynamonem - ilość w zależności od tego jak bardzo go lubimy ;) Na wierzchu sypiemy popping i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160st. C (z termoobiegiem) i zapiekamy ok. 20-30 minut (do momentu, aż jabłka zmiękną). Jeżeli wierzch będzie się przypalać, można przykryć folią aluminiową.




8 komentarzy:

  1. Wow, co za deser! Zrobię z miłą chęcią :) Wygląda wspaniale, a patrząc po składnikach, ten smak mnie zauroczy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysl deserowy, a nawet sniadaniowy!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne, jestem pewna że smakują przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. eh.. pudingi są wspaniałe :). Bardzo często robię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Budyniowy? To zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż mnie naszła ochota na coś tak pysznego! Muszę to jutro zrobić... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zostałam kupiona! zjem to na śniadanie i deser <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie! Zaraz biegnę po budyń!

    OdpowiedzUsuń