środa, 23 października 2013

Kokosowe ciastka z kleiku ryżowego

Przepis dostałam od znajomej i szczerze mówiąc ciężko mi było sobie wyobrazić ciastka oparte na takich składnikach... Ale wyszły! Chrupiące i wilgotne równocześnie, no i co ważne- bezglutenowe:)






















Składniki:
1/3 szklanki ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
3 jajka
250g masła
100g wiórków kokosowych
160g kleiku ryżowego

Przygotowanie:
Masło utrzeć z ksylitolem, dodać jajka, wiórki i kleik. Dobrze wymieszać, zagniatać.
Formować kulki, układać na papierze do pieczenia, lekko je spłaszczyć i zrobić wzorek widelcem (jak na zdjęciu).
Piec w temp. 180 stopni, aż ciasteczka uzyskają złoty kolor.
Odsączyć na papierowym ręczniku.

5 komentarzy:

  1. super ciacha ! jak kokosowe to biorę i w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo, rzadko trafiają się ciastka zarówno wilgotne, jak i chrupiące, a ja własnie takie uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. szybko się robi i taaaakie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. gotowe w 20 minut i baardzo smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń