Przepis dostałam od znajomej i szczerze mówiąc ciężko mi było sobie wyobrazić ciastka oparte na takich składnikach... Ale wyszły! Chrupiące i wilgotne równocześnie, no i co ważne- bezglutenowe:)
Składniki:
1/3 szklanki ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
3 jajka
250g masła
100g wiórków kokosowych
160g kleiku ryżowego
Przygotowanie:
Masło utrzeć z ksylitolem, dodać jajka, wiórki i kleik. Dobrze wymieszać, zagniatać.
Formować kulki, układać na papierze do pieczenia, lekko je spłaszczyć i zrobić wzorek widelcem (jak na zdjęciu).
Piec w temp. 180 stopni, aż ciasteczka uzyskają złoty kolor.
Odsączyć na papierowym ręczniku.
Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńsuper ciacha ! jak kokosowe to biorę i w ciemno :)
OdpowiedzUsuńoooo, rzadko trafiają się ciastka zarówno wilgotne, jak i chrupiące, a ja własnie takie uwielbiam!
OdpowiedzUsuńszybko się robi i taaaakie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńgotowe w 20 minut i baardzo smaczne! :)
OdpowiedzUsuń