wtorek, 29 października 2013

Nagrobki na Halloween z kaszy jaglanej

Kolejny pomysł na przekąskę na Halloween Party ;) Jeżeli ktoś jest zniesmaczony faktem, że to nagrobki, można po prostu uformować kulki :) Przekąska dobra dla dzieci, gdyż dzięki marchewce ma słodki posmak. 




Składniki: 
pół szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka świeżego soku z marchwi (ja użyłam takiego 1-dniowego kupionego w warzywniaku, ale można samemu zrobić, w szczególności jeśli posiadacie sokowirówkę).
pół łyżeczki jarzynki z solą morską

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). Pół szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką soku, dodajemy jarzynki  i od chwili zagotowania, gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.15 minut (do miękkości).
Letnią kaszę formujemy w rękach na dowolne kształty. Aby zrobić nagrobki, należy wziąć do rąk większą ilość, spłaszczyć ją do wysokości ok. 1cm i wówczas na deseczce wycinać kształty nożem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz