Dzisiaj coś dla miłośników migdałów :) Ciastka miękkie, ale chrupiące z wierzchu. Tak mi smakują, że zapewne wypróbuję przepis na innych masłach, np. orzechowym, sezamowym :) Przepis pochodzi z amerykańskiego bloga Texanerin Baking (leciutko go zmodyfikowałam). Ich wykonanie zajmuje tylko 20 minut! :)
Migdały są dość kaloryczne, ale pamiętajmy, że są bardzo zdrowe! Mają
pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi – obniżają tzw. „zły”
cholesterol (LDL), podnosząc jednocześnie ten dobry (HDL). Obniżają
ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nowotworów
oraz cukrzycy (regulują poziom cukru we krwi). Zawierają nienasycone
kwasy tłuszczowe, magnez, mangan, miedź, potas oraz są niesamowitym
źródłem witaminy B2 oraz E, która wpływa korzystanie na stan urody :)
Składniki (ok. 20 szt.):
6 płaskich łyżek masła migdałowego
8 łyżek syropu klonowego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka mąki orkiszowej typ 700
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli morskiej miałkiej
1/3 szklanki posiekanych migdałów (niezbyt drobno)
Przygotowanie:
1. W jednej misce zmiksować/energicznie wymieszać masło migdałowe, syrop i olej do uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę i sól.
2. Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać. Dodać posiekane migdały i ponownie wymieszać. Zostawić masę na 5 min., po czym w rękach uformować małe kulki i je lekko spłaszczyć (do wysokości ok. 1cm)
3. Ułożyć na dużej blaszce na papierze do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 175st. C przez ok. 8-10 minut.
Nie pozostaje nic innego jak kupić masło migdałowe i zrobić te ciasteczka! Czy z mąką ryżową albo gryczaną też wyjdą? Jak myślicie?
OdpowiedzUsuńhmmm... nie wiem. może by tak zmieszać poł szklanki ryżowej/gryczanej i pół szklanki orkiszowej?:) kiedyś tak robiłam muffinki i wyszły
Usuńoj, chętnie bym schrupała takie ciasteczko!
OdpowiedzUsuńskusiłabym się na takie ciasteczko!
OdpowiedzUsuńNic, tylko się takimi ciasteczkami zajadać :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to masło migdałowe i coś czuję, że te ciasteczka smakują genialnie !
OdpowiedzUsuńmmm... wyglądają na bardzo chrupie i jednocześnie zbite czyli to co lubię :D
OdpowiedzUsuń