sobota, 5 października 2013

Sok dynia-marchew-jabłko, a z pozostałości po nim... ciasteczka!

Jakiś czas temu zdecydowałam się na zakup sokowirówki. Żałuję, że nie zrobiłam tego kilka lat temu, bo soki ze świeżych warzyw i owoców są niesamowicie pyszne i zdrowe. Problem pojawił się z miąższem pozostałym po owocach, którego żal było wyrzucać, a jedzenie owocowej papki na deser szybko się znudziło.
Wtedy ten blog podsunął mi świetny pomysł, który dziś wykorzystałam. 
Dodam, że do samego soku nie byłam przekonana, ponieważ nie lubię smaku surowej dyni, jednak po wypiciu szklanki szybko zmieniłam zdanie. :)




SOK

Składniki:
250g dyni
250g jabłka
1 marchewka

Przygotowanie:
Za pomocą sokowirówki wycisnąć z warzyw i owoców sok zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.





CIASTECZKA

Składniki :
pół szklanki miąższu z sokowirówki (jeśli nie posiadacie sokowirówki, a macie ochotę na ciasteczka- zetrzyjcie surowe owoce i warzywa na tarce)
szklanka płatków owsianych
2 łyżki syropu z agawy lub klonowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki porządnie wymieszać, piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 10 minut w 180'.




6 komentarzy:

  1. Sok musi być pyszny. Świeżo wyciskane są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowy soczek, zdrowe ciasteczka - czego chcieć więcej? :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Sok przypomniał mi dzieciństwo,Mama często nam robiła podobne soki,w wersji jabłko-marchew:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko można dobrze i smacznie wykorzystać! te ciacha są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. co za ekonomiczny i pyszny pomysł! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł z ciasteczkami, na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń