Zapiekankę z dyni robimy co roku, za każdym razem trochę inaczej. Tym razem proponujemy z orzechami włoskimi i szynką, jednak nie zapominamy o naszych wege fanach i na dole wstawiamy zdjęcia wersji bezmięsnej.
Składniki:
250 g makaronu bezglutenowego kukurydzianego łazanki
1kg dyni
12 orzechów włoskich- pół szklanki
6 plasterków chudej szynki
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
Sos:
szklanka mleka
sól morska, pieprz
szczypta tymianku
łyżeczka skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
Makaron ugotować, odcedzić.
Kilogramowy kawałek dyni obrać, pokroić w dużą kostkę.
Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, szynkę pokroić na kawałki i to wszystko razem z dynią dusić na patelni ok. 10 minut, odrobinę osolić.
Przygotować sos:
Mleko zagotować i zaciągnąć skrobią kukurydzianą, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Makaron ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć dynią z czosnkiem, cebulą i szynką, zalać sosem i posypać orzechami włoskimi. Wstawić do piekarnika na 15 min. (180 stopni).
Polecamy też wersję wegetariańską!!:) Wystarczy wyeliminować szynkę.
Cudne połączenie, kocham kolor dyniowy :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna ta zapiekanka - chętnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuń