sobota, 30 listopada 2013

Orkiszowe ciasto orzechowe

Ciasto przepyszne, bardzo polecam na nadchodzące święta :) Jest doskonałym dowodem na to, że nie należy bać się mąki orkiszowej, bo wyrastają na niej równie wysokie i puszyste wypieki, jak na zwykłej mące tortowej. Warto spróbować i raz na zawsze pozbyć się niezdrowej mąki z naszej kuchni! Aby Was bardziej przekonać, oto najważniejsze zalety orkiszu:
  • dzięki znacznej ilości błonnika orkisz jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny, pomocny w leczeniu problemów żołądkowych
  • zwiększa odporność, regeneruje organizm
  • ma właściwości rozgrzewające i dobrze wpływa na krążenie krwi
  • obniża poziom cholesterolu
  • zawiera gluten dobrze przyswajalny przez nasz organizm, często dobrze tolerowany nawet przez bezglutenowców
  • zapobiega kamicy żółciowej
  • orkisz zawiera 50% więcej białka niż pszenica zwyczajna, więc jest idealny dla wegetarian
  • niski indeks glikemiczny oznacza, że ​ nadaje się do osób cierpiących na cukrzycę (węglowodany rozkładają się wolniej i nie podnosi poziomu cukru we krwi, tak drastycznie jak mąka biała)
  • stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków i chorowitych niemowląt
  • jest pomocny w leczeniu chorób wątroby i nerek
  • orkisz nie dość, że jest zdrowy, to jednocześnie smaczny – ma słodkawy, orzechowy posmak






Składniki:
2¼ (300g) szklanki mąki orkiszowej typ 700
200g orzechów laskowych (można zastąpić innymi)
8 płaskich łyżek cukru trzcinowego demerara (lub innego zamiennika cukru, np. ksylitolu)
2 łyżki syropu daktylowego
2 czubate łyżki masła orzechowego bez soli i cukru
180g masła (musi być miękkie)
5 jajek
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki mleka
szczypta soli morskiej miałkiej

Przygotowanie:
1. Orzechy zmielić w blenderze.
2. Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. Białka wstawić do lodówki aby łatwiej się je później ubijało.
3. Do jednej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. W drugiej misce ucieramy mikserem masło zwykłe i orzechowe z cukrem, syropem i solą na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym żółtku (każde żółtko miksować ok. 1min.). Następnie dodawać stopniowo mąkę (już na najniższych obrotach) i miksować tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto zacznie się troszkę zbijać, dolać łyżkę lub dwie mleka.
5. Umyć szybko widełki od miksera i ubić białka na sztywną pianę, którą należy wmieszać do masy łyżką drewnianą (delikatnie ale dokładnie!). Masa teraz powinna stać się gładka.
6. Na końcu wlać delikatnie resztę mleka oraz zmielone orzechy i ponownie delikatnie wymieszać.
7. Ciasto przełożyć do keksówki (o długości ok. 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta będzie ok. ¾ wysokości foremki, które urośnie w trakcie pieczenia.
8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50-60min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po ok. 20 min. pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta. Gdy zobaczymy, że ciasto za bardzo się rumieni, można pod koniec przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu chwilę poczekać, a następnie wyłożyć na kratkę piekarnika do ostygnięcia (piekarnik już jest wyłączony).
Ciasto po ostygnięciu można polać jakąś polewą, ja jednak wolę bez, żeby nie dodawać zbędnych kalorii ;)



1 komentarz: