Warzywa w cieście smaży się najczęściej na głębokim oleju. Produkt poddany takiej obróbce wchłania bardzo dużą ilość tłuszczu.
Okazuje się jednak, że nie potrzeba garnka tłustego oleju, aby zjeść pyszne, chrupiące danie. :)
Składniki:
brokuł
250 ml zimnej wody
mąka orkiszowa 150g
mąka kukurydziana 100g
2 łyżki oleju
przyprawy: sól morska, pieprz, kurkuma, kolendra
Przygotowanie:
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze.
Mąkę kukurydzianą wymieszać z mąką orkiszową, wodą i przyprawami.
Brokuły obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Należy je tak obracać, aby usmażyły się z każdej strony.
Najlepiej podawać z sosem, np. czosnkowym.
Świetny pomysł ! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Uwielbiam takie zdrowo-niezdrowe przekąski :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspiracje ! Może w końcu mój mąż zje coś zielonego;)
OdpowiedzUsuńŻyczę w takim razie dużo zdrowia i smacznego posiłku :D
Usuńbardzo podoba mi się skład ciasta. na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńw takim razie życzę smacznego! :)
UsuńCzy można by jeszcze bardziej ograniczyć ilość tłuszczu i upiec różyczki w piekarniku?
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie, że raczej ciasto zdążyłoby z nich spłynąć..:-/ prawda?
ciasto było dosyć gęste, ale i tak szybko przerzucałam na patelnie by nie spłynęło, więc obawiam się, że nie ma szans na powodzenie w piekarniku :(
UsuńDziękuję za udział w akcji i całą mase smacznych propozycji :)
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie i zapewne tez tak smakuje:)
OdpowiedzUsuń