Zimne wieczory to idealny czas na dobrą herbatę i słodką przekąskę.
Składniki:
150g mąki orkiszowej
100g migdałów
5 łyżek masła lub oleju kokosowego
5 łyżek syropu z agawy
70g wiórków kokosowych
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
+4 łyżki wiórków kokosowych i 3 łyżki syropu z agawy na posypkę.
Przygotowanie:
Migdały zmielić za pomocą młynka lub blendera i wymieszać wraz z mąką i proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić na pianę dodając stopniowo masło i syrop z agawy.
Połączyć suche składniki (mąkę, migdały i proszek do pieczenia) z mokrymi (jajkami, masłem i syropem).
Wymieszać, dodać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać.
Piec 20-25 minut w 180'.
Posypka: wymieszać syrop z wiórkami i nałożyć łyżką na babeczki kilka minut przed końcem pieczenia.
Uwielbiam takie połączenia smakowe :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne! Na dodatek na mące orkiszowej, którą bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńJa właśnie dzisiaj zrobiłam sobie pastę kokosową, więc jak najbardziej by się nadała do takich muffinek :D
OdpowiedzUsuńświetna ta posypka!
OdpowiedzUsuń