Szybki i prosty obiad z udziałem mojego ulubionego brokuła, tym razem coś na ostro :)
Składniki (porcja na 4 osoby):
1 brokuł
1 duża kalarepa
350g makaronu bezglutenowego łazanki
1/3 szklanki sezamu
sok pomidorowy 500ml (ze świeżych zmiksowanych pomidorów lub z kartonika)
przyprawy: słodka papryka, sól morska ziołowa, pieprz, suszone/ mielone papryczki chilli, bazylia otarta
Przygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze.
Makaron ugotować i odcedzić.
Kalarepę pokroić w kostkę.
Do garnuszka wlać cały sok pomidorowy, doprowadzić do zagotowania i zaciągnąć mąką,
później doprawić 1 łyżką papryki słodkiej, 1 łyżką bazylii, solą, pieprzem i chilli wg uznania.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, na to brokuła i kalarepę, całość zalać sosem i posypać sezamem.
Włożyć do piekarnika na 10-15 minut na 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz