piątek, 8 listopada 2013

Kotleciki rybne z tuńczyka i kaszy jaglanej

Kotleciki rybne są doskonałą alternatywą dla tych, którzy już się troszkę znudzili rybą pieczoną w folii ;) Już kiedyś na blogu umieściłyśmy kotleciki z łososia. Dzisiaj w wersji bezglutenowej, bo otręby zastąpiłam kaszą jaglaną. 




Składniki (ok. 12 szt.)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka mąki ryżowej
1/2 łyżeczki soli morskiej ziołowej
szczypta pieprzu
ząbek czosnku

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). 1/2 szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką wrzątku (można lekko osolić) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.15 minut (do miękkości). Kaszę studzimy.
2. Do ostudzonej kaszy dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawiamy solą morską ziołową i pieprzem. Całość mieszamy. Warto spróbować czy odpowiednio doprawiliśmy przed dodaniem jajka i mąki.


3. W miseczce roztrzepujemy widelcem jajko, dodajemy skrobię, mąkę i mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Wlewamy masę jajeczną do kaszy z tuńczykiem. Dokładnie wszystko ponownie mieszamy.

4. Formujemy małe kulki i je lekko spłaszczamy. Kotleciki smażymy krótko na patelni, do momentu aż się ładnie zarumienią.


























3 komentarze:

  1. U mnie dzisiaj na obiad było leciutko podobne :) Bez ryby... ale takie z aromatem tuńczyka muszą być przepyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  2. super super:) to chyba bedzie mój jutrzejszy pomysl na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie robię swoim 7 letnim bliźniakom mam nadzieję że im zasmakuje :)bo wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń