Kotleciki rybne są doskonałą alternatywą dla tych, którzy już się troszkę znudzili rybą pieczoną w folii ;) Już kiedyś na blogu umieściłyśmy kotleciki z łososia. Dzisiaj w wersji bezglutenowej, bo otręby zastąpiłam kaszą jaglaną.
Składniki (ok. 12 szt.)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka mąki ryżowej
1/2 łyżeczki soli morskiej ziołowej
szczypta pieprzu
ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać
bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie
miała gorzkiego posmaku). 1/2 szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką
wrzątku (można lekko osolić) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod
przykryciem (nie mieszając) ok.15 minut (do miękkości). Kaszę
studzimy.
2. Do ostudzonej kaszy dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawiamy solą morską ziołową i pieprzem. Całość mieszamy. Warto spróbować czy odpowiednio doprawiliśmy przed dodaniem jajka i mąki.
3. W miseczce roztrzepujemy widelcem jajko, dodajemy skrobię, mąkę i mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Wlewamy masę jajeczną do kaszy z tuńczykiem. Dokładnie wszystko ponownie mieszamy.
4. Formujemy małe kulki i je lekko spłaszczamy. Kotleciki smażymy krótko na patelni, do momentu aż się ładnie zarumienią.
U mnie dzisiaj na obiad było leciutko podobne :) Bez ryby... ale takie z aromatem tuńczyka muszą być przepyszne :))
OdpowiedzUsuńsuper super:) to chyba bedzie mój jutrzejszy pomysl na obiad:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię swoim 7 letnim bliźniakom mam nadzieję że im zasmakuje :)bo wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuń