wtorek, 12 listopada 2013

Kalafiorowe kotleciki

Kalafior jest najłatwiej strawnym członkiem rodziny warzyw kapustnych. Jest niskokaloryczny, ma właściwości przeciwrakowe, zawiera wapń, żelazo, cynk, sód, fluor, witaminy: K, B1, B6, E, C, P. 








Składniki:
kalafior
otręby orkiszowe- ok. pół szklanki
2 jajka
6 łyżek mąki ryżowej
łyżka posiekanego koperku
sól morska, pieprz
łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować na parze (ok 8 min.), rozgnieść widelcem i poczekać aż ostygnie.
Następnie dodać posiekany koperek, jajka, mąkę, przyprawy i wymieszać. Ręcznie formować kotlety, obtaczać w otrębach orkiszowych. Rozgrzać olej na patelni i smażyć kotlety obydwóch stron.


2 komentarze:

  1. Podoba mi się.. Zapraszam do udziału w akcji wege obiad ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie placuszki kalafiorowe, więc i pewnie takie kotleciki by mi zasmakowały :D

    OdpowiedzUsuń