Gulasz zawsze kojarzył mi się z czerwonym mięsem, zwłaszcza z wołowiną... Już od jakiegoś czasu przygotowuje go z drobiowego mięsa i staram się, aby dodać jak najwięcej warzyw, w zależności od sezonu :) Jak dla mnie, taki jest smaczniejszy, a przede wszystkim zdrowszy! Ilość warzyw zazwyczaj sprawia, że sos staje się gęsty i nie potrzeba zaciągać go mąką :) Znakomicie smakuje z kaszą jęczmienną lub gryczaną.
Składniki (porcja na 4 osoby):
1 pierś z kurczaka
kawałek dyni (ok. 100g)
3 różyczki kalafiora
pół małej cukinii
pół papryki czerwonej
1 mały ogórek kiszony
2 ząbki czosnku
cebula
3 łyżki zielonej soczewicy (sparzyć na sitku, nie moczyć wcześniej)
500ml soku pomidorowego
przyprawy: jarzynka z solą morską, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju dodając ok. pół łyżeczki jarzynki z solą.
W osobnym większym garnku podsmażyć chwilkę pokrojone (w kostkę, talarki - jak kto woli): cebulę, paprykę, cukinię, dynię, czosnek; po czym wlać sok pomidorowy i zagotować. Zmniejszyć temperaturę, dodać soczewicę, pokrojonego ogórka, kalafiora i dusić całość na małym ogniu przez ok. 25 minut lub dłużej (aż soczewica będzie miękka). W międzyczasie przyprawić solą, pieprzem i dodać 1 łyżeczkę tymianku (można dodać też innych ulubionych przypraw).
Kolejny przepis z wykorzystaniem dyni i ostatnio mojej ulubionej soczewicy. :) Trzeba koniecznie spróbować.
OdpowiedzUsuńSzukałam jakiegoś fajnego przepisu z wykorzystaniem soczewicy, bo nigdy nic nie robiłam. Teraz już znalazłam :) wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy do wykorzystania innych przepisów z udziałem soczewicy :)
Usuń-> http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/search/label/Soczewica