wtorek, 19 listopada 2013

Tofu z makaronem ryżowym i warzywami

Makaron ryżowy to podobno symbol długiego i szczęśliwego życia, a dobry sos  zawiera wyłącznie naturalne składniki, więc czytajcie uważnie etykiety przy zakupie!







Składniki:
150g makaronu ryżowego grube wstążki
kalafior
15g suszonych grzybów mun
marchewka
papryka
czerwona cebula
4 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
łyżka oleju kokosowego bezzapachowego do smażenia
sól morska, pieprz, papryka słodka mielona
starty imbir
łyżka soku z limonki lub cytryny


Przygotowanie:

Kalafior podzielić na różyczki i gotować na parze, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić na małe paski, cebulę w talarki, tofu w kostkę.
Grzyby mun moczyć w gorącej wodzie 15 min, następnie gotować 10 min, odcedzić i pokroić na mniejsze części. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu.
Tofu smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju wraz z cebulą. Następnie dodać warzywa i grzyby, dusić pod przykryciem parę minut.
Do warzyw na patelni dodać makaron, sos, przyprawy, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut.


Smacznego!





1 komentarz:

  1. Otrzymujesz ode mnie NOMINACJĘ do Liebster Award! :D
    Szczegóły u mnie na blogu - krótkie pytania głównie dotyczące gotowania i kuchni, więc myślę, że odpowiadanie na nie to sama przyjemność ;))

    OdpowiedzUsuń