Nie przepadam za brokułami (chyba jako jedyna z całego Kwartetu), ale zawsze starałam się o nich pamiętać w swojej diecie.
Brokuły zawierają bowiem dużo witaminy C. Są źródłem wapnia, potasu, żelaza. Pomagają w leczeniu chorób nowotworowych i chronią przed zwyrodnieniem stawów.
Smak zupy bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i zachęcił do dalszych eksperymentów z brokułami. :)
Składniki:
0.75 l wody
marchewka
cebula
ząbek czosnku
jarzynka z solą morską (przyprawa)
brokuł
3 łyżki jogurtu naturalnego- w wersji wegańskiej i bezlaktozowej- śmietanki owsianej lub ryżowej
sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Brokuła (podzielić na różyczki), marchewkę, cebulę (przekroić na ćwiartki) i ząbek czosnku obrać i gotować w 0.75l wody na wolnym ogniu do miękkości warzyw (30-40 min). Pod koniec gotowania dodać jarzynkę (ok. 1 łyżeczki).
Zblendować zawartość garnka, dodać jogurt, doprawić, wymieszać.
prosta, zdrowa i pyszna zupa! idealna na jesień!
OdpowiedzUsuńPS: nominowałam Cię do LBA ;)