niedziela, 25 sierpnia 2013

Domowy Kopiec Kreta

Kopiec Kreta znany jest przede wszystkim jako wypiek "z paczki" Dr. Oetkera. Muszę przyznać, że bardzo lubiłam to ciasto zanim zaczęłam interesować się zdrowym odżywianiem...  Od razu zaznaczam, że domowy Kopiec Kreta nie jest ciastem dietetycznym, ze względu na śmietanowy krem. Tym razem chodziło mi o eliminacje wszelkich ulepszaczy smaku i innych okropnych dodatków. Aby zachęcić Was do zrobienia kopca w wersji domowej, podaję skład z opakowania "gotowca": 
"cukier, mąka pszenna, 14% płatki czekoladowe (cukier, masa kakaowa, kakao, tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyna sojowa), skrobia pszenna, kakao, żelatyna wieprzowa, substancje spulchniające (difosforan disodowy, wodorowęglan sodu), skrobia modyfikowana, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym), syrop glukozowy, mleko odtłuszczone w proszku, aromaty, sól".
A zatem u nas wersja na mące orkiszowej, bez białego cukru (zastąpiłam ksylitolem) i bez żelatyny (czyli wersja wegetariańska), no i bez pozostałych dziwnie brzmiących składników :)





Składniki:
Ciasto:
125g masła
½ szklanki ksylitolu
2 jajka
1½ szklanki mąki orkiszowej typ 700 (jasnej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
niecałe ½ szklanki wody
2 łyżki karobu lub kakao

Krem:
½ litra śmietany kremówki (mocno schłodzonej - co najmniej 12h)
3 łyżki ksylitolu
50g gorzkiej czekolady
3 banany
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Ciasto:
1. Masło, ksylitol, karob (lub kakao) i wodę rozpuszczamy  w rondelku na małym ogniu. Masę studzimy, co jakiś czas mieszając.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym delikatnie łączymy z ciastem.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st.
6. W lekko wystudzonym cieście wycinamy krótkim nożem krążek ok. 1cm od krawędzi i około 1-1,5cm w głąb. Drążymy wykrojoną część i odkładamy do miski.

Krem:
1. Czekoladę siekamy drobno lub ucieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, w trakcie dodajemy ksylitol. Na koniec dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką.

Kopiec:
1. Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Układamy banany w powstałym zagłębieniu i skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Nakładamy krem formując kształt kopca. Odłożone wcześniej ciasto rozdrabniamy dłońmi i posypujemy wierzch, przyklepując delikatnie.
3. Gotowy kopiec wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.



1 komentarz: