niedziela, 18 sierpnia 2013

Zapiekanka z kaszą gryczaną, szynką i porami

To, że kasza jest zdrowa chyba każdy wie. Czasem tylko brakuje nam pomysłów na dania z kaszą. Nie musi być ona tylko dodatkiem do obiadu. Dzisiaj w formie zapiekanki :)




Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej palonej
3 średnie pory (białe części)
100g szynki parmeńskiej
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
ok. 15 sztuk czarnych oliwek
olej do smażenia

Sos:
1 jajko
pół szklanki śmietany 12%
1 łyżeczka tymianku
pół łyżeczki soli morskiej ziołowej

Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem. Kaszę wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku (osolić solą morską) i gotować na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok. 15-20 minut (do miękkości, ale żeby się nie rozgotowała). Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Pory, szynkę i cukinię pokroić na mniejsze kawałki (np. tak jak na zdjęciu poniżej), czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć wszystko na patelni na łyżce oleju, po czym podlać wodą i dusić kilka minut pod przykryciem, aż cukinia zmięknie.  
3. W miseczce roztrzepać jajko, dodać śmietanę, tymianek i wymieszać.
4. Na dno dużego naczynia żaroodpornego wlewamy połowę masy, na to na przemian kaszę i farsz, a na wierzchu posypujemy pokrojone oliwki. Zalewamy pozostałym sosem.
5. Zapiekamy w 180 st. pod przykryciem przez ok. 30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz