sobota, 10 sierpnia 2013

Zdrowa pizza na orkiszowym cieście

Pizza ma wielbicieli na całym świecie, zjeść ją można w każdej restauracji typu fast food, kupić w każdym supermarkecie jako mrożonkę. Najlepiej jednak pizzę jest przygotować samodzielnie w domu- mamy wtedy pewność co do składników w niej zawartych i jakości. A jak dodatkowo cieszyć się jej smakiem bez wyrzutów sumienia? Wyeliminować mąkę pszenną, cukier, ser. Ponadto mój przepis nie zawiera drożdży, dlatego jest idealny dla osób zmagających się z candidą. Pizza smakuje świetnie z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu.



Składniki na farsz:
pół czerwonej papryki (ok 180g)
1 cebula
1 mała cukinia (ok 220g)
3 pomidory
2 ząbki czosnku
sól morska ziołowa, pieprz, oregano

Składniki na ciasto:
400g mąki orkiszowej typ 700
150g masła
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
sól morska


Przygotowanie farszu:
Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać drobno pokrojone pomidory, paprykę i cukinię. Nadmiar wody odparować i smażyć na małym ogniu, aż z warzyw zrobi się gęsta masa. Doprawić, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugnieść na jednolitą masę. Z powstałej masy uformować kulę, owinąć ją w ściereczkę i włożyć na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkować i ułożyć na lekko natłuszczonej masłem blaszce, brzegi ciasta wygiąć ku górze.

Farsz wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec 15-20 minut w 180'.



3 komentarze: