niedziela, 4 sierpnia 2013

Orkiszowe ciastka z borówką i porzeczką

Mała modyfikacja naszych American Cookies i mamy... owocowe ciasteczka. U nas borówki i porzeczki, jednak nadaje się do nich wiele innych letnich owoców:) Wersja bezlaktozowa, bo zamiast masła użyłam oleju kokosowego.





Składniki (ok. 12 dużych ciastek):
3 łyżki oleju kokosowego
1/3 szklanki ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
190g mąki orkiszowej typ 700 (1,5 szklanki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
porzeczki- pół szklanki
borówki- pół szklanki

Przygotowanie:
Olej rozpuścić i ostudzić.
Ksylitol, jajko, olej i ekstrakt wymieszać.
Dodać sodę, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać.
Borówki i porzeczki delikatnie rozgnieść widelcem, by wypuściły trochę soku.
Owoce dodać do ciasta, zagnieść rękoma.
Ciasto powinno być mokre i klejące.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dłońmi formować niewielkie kulki, kłaść je na blaszce i lekko spłaszczyć łyżką.

Piec przez ok. 20 min w temperaturze 170 stopni.





1 komentarz:

  1. pięknie wyglądają - bardzo lubię takie kruche ciasteczka ;-)

    OdpowiedzUsuń